Atunci când haina face omul – comportament specific românesc

Cu siguranță știți zicala, dar cu toate astea știți și că în zilele noastre acesta nu se aplică 🙂

Din păcate astăzi contează brandul și prețul, cu toate că nu le lipești pe haină atunci când ieși în oraș, dar pentru o anume tipologie de indivizi, țoala, crează o sferă de confort psihologic.

Nu contează cât de prost, needucat și necioplit ești, ai haine de firmă care dau un aspect strălucitor ambalajului ce acoperă o gaură neagră de infatuare și snobism, ești ferit de rele. Unii (mulți aș putea spune) chiar cred că haina compensează lipsa sinapselor neuronale și activității cerebrale crescute rezultate în urma școlarizării corespunzătoare! Grav este faptul că sunt încurajați.

Aș fi vrut să vad, la momentul emiterii zicalei respective, cum era societatea. Era modestă? Era cumpătată? Era mai bună? Sau poate oamenii erau mai obiectivi? Și mai ales cum se îmbrăcau?

De ce? Pentru că de când mă știu, haina a avut un impact major în relațiile noastre cu membrii societății, indiferent de vârstă.

Începând cu grădinița și școala primară, unde uniformele erau obligatorii. Acestea aveau rolul de a uniformiza proveniența elevilor din colectiv și a masca într-o oarecare măsură bugetele familiilor din care proveneau aceștia. Spun într-o oarecare măsură, deoarece chiar și atunci cu uniformă, copiii mai săraci se deosebeau de restul și erau stigmatizați chiar de învățători (rușine lor), care mereu au preferat elevii ai căror părinți sunt doctori 🙂 Alte meserii nu mai există (poate doar patronii în zilele noaste, pe care îi mulg de bani pentru diverse fonduri, acțiuni, renovări etc)

Nu prea conta că ești tabula rasa… era maică-ta medic ? Era de bine! Întreg universul școlii primare se învârtea în jurul intereselor învățătoarei care făcea legea. Deh, teama de boală și mai rău, de moarte, este omniprezentă !

Câțiva ani mai târziu, la liceu, trebuie să faci neapărat un curs de fashion :)) Ce se poartă, care sunt tendințele, ce place băieților? Cum trebuie să te coafezi? Ce ojă dă bine cu ținuta?

Ai cumva o corigență? Nici o problemă, dacă nu se predă fashion la materia aia, este neinteresantă. Las-o-n mă-sa, că o dai în toamnă, scapi tu de ea!

Apar clasificările evidente:

sărac / bogat – referitor la cine poartă ultimele colecții de firmă

gras / slab – dacă te îmbraci în haine negre, e clar că ești o grasă care vrea să pară slabă

bine îmbrăcat / prost îmbrăcat – doar profesorii au dreptul de a comenta categoria asta

urât / frumos – subiect de teză pentru sexul opus

cu mobil / fără mobil – accesoriul contemporan, un must have al adolescenților

cu mașină / fără mașină – o condiție obligatorie dacă vrei să te întâlnești cu fetele cele mai mișto din școală

Ai ajuns la facultate, într-un oraș mare ? Super! Dă repede o fugă și cumpără niște țoale de toți banii care ți i-a dat taică-tu pentru manuale. Orașele mari sunt precum jungla nene, supraviețuiesc cei puternici, cei care știu să se camufleze :))))) E grea viața în discotecă dacă nu ai tocuri cui.

Doamne ajută, ai terminat facultatea? Nici nu te întreb cum! Cred că seminariile din cluburi vor avea de acum un efect benefic asupra carierei tale, deci îmbracă-te cu cele mai bune haine, așa, ca la nuntă, și du-te la interviu ! Ia-le ochii cu ținuta!

Chiar așa! Ești invitat la nuntă? Aici opulența și motto-ul să moară dușmanii trebuie neapărat aplicate! Nu uita: după ce pui haina aceea de designer (de care nu a auzit nici pulea), ia o geantă de firmă, cu emblema cât mai mare, pe care să o ții în permanență la vedere ca să moară haterițele că ai mai mulți bani ca ele (când de fapt tu manânci 3 zile dintr-un kil de cartofi). Aaaaaa și plonjează puțin mai mult în cutia cu bijuterii, să fie mult aur, da?

Am mai întâlnit și specia de oameni care uită intenționat să taie prețurile sau își scot la vedere eticheta de la guler, ca să se vadă cine a creat acea rochie de o poală de bani, dar care valorează în realitate poate 15% din cât ai dat pe ea.

Și categoria snobilor care umflă prețurile de cel puțin 3 ori pentru a se lăuda, dar țoala și-a luat-o la lichidare de stoc din mall.

Am văzut multe locuri în lumea asta prin intermediul joburilor pe care le-am avut, iar boala asta cu cele mai cele haine, mașini și bășini, nu am mai întâlnit-o în altă parte.

Hai să vă povestesc un fapt real. În urmă cu ceva vreme am lucrat pe un vas de croazieră în restaurant. la fiecare sfârșit de an, timp de o săptămână, un client fidel al companiei, își aducea toată familia pentru o mini vacanță. Am fost puși în temă că vizitatorul nostru rezervase o masă în restaurantul de lux unde eu eram de de serviciu la momentul respectiv.

La ora rezervării, a apărut personajul: un tip cu o tunsoare puțin nazistă, tatuat de la încheieturile mâinilor, până sub bărbie, în tricou, cu cercei în urechi și sprâncene, în pantaloni scurți și pantofi (obligatorii în restaurant).

În general atmosfera din restaurant era una foarte liniștită, muzica se auzea în surdină, toată lumea purta costume și rochii de seară, exact ca în filme. De vis!

În clipa în care acest om a intrat în restaurant, NIMENI, nu s-a întors cu gura căscată, nimeni nu a comentat pe sub mustață, nimeni nu și-a frânt gâtul uitându-se după omul respectiv.

AȘA CEVA….NU SE POATE! :))))))

Vizitatorul m-a șocat puțin recunosc, dar și lipsa curiozității celorlalți clienți. Am întrebat șeful de sală cine este, iar el mi-a spus că acest om tatuat și nonconformist este unul dintre cei mai mari neurochirurgi din SUA, un om simplu și foarte de treabă.

Până la urmă cum este: chiar trebuie să punem foarte mare preț pe cum ne îmbrăcăm? Dă-le-n mă-sa de standarde sociale!

Ce atâta goană după lux?

De ce râvnim invidia altora, în loc să râvnim prietenia lor?

Hai mai bine să dăm o pauză garderobei și să mergem să ne plimbăm, am fi mult mai câștigați. Oricum, amintirile frumoase sunt singurele lucruri ce ne însoțesc permanent și ne fac mai fericiți !

TRAVEL MORE, DRESS LESS 😉

Până data viitoare o sărutare și o îmbrățișare!

R.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s