Așa da! Așa nu! Despre inepții materne și bariere sociale

Ei bine, după o îndelungată perioadă de liniște, am decis să adaug un nou articol prin care sa preaslăvesc (sau nu) șabloanele, barierele și comportamentele în societate 🙂

De 1 an și 10 luni încheiate, sunt în concediu de creștere copil și este normal să mă gândesc foarte serios la perioada care va urma.

Fie că ai sau nu un copil, fie că vrei sau nu să fii mamă în viitor, toate trebuie să fiți de acord cu mine ca întreruperea activității profesionale, oricât de recompensatoare este ea (ai un copil minunat) este bună și relaxantă (poate), pentru o scurtă perioadă de timp, după care te învăluie o ceață depresivă. Motivul primordial este separarea de colectiv prin întreruperea activității. Acesta este momentul în care preconcepția începe să prindă rădăcini în mintea unora.

Și aici am descoperit stând de vorbă cu multe mame – prietene, cunoștințe, colege sau pur și simplu mame pe care le-am întâlnit în parc – că noi, femeile cu copil ne clasificăm în mai multe categorii și subcategorii, din care 2 sunt elocvente pentru discuția de astăzi, și anume:

1. Mama de meserie ( sau Așa da!) – cea mai des întâlnită

Este femeia care din momentul sarcinii, nu mai vede, nu mai aude și nu mai vorbește de altceva decât despre COPIL. Mă scuzați: bebeluș, pruncușor și alte diminutive care de la o vârstă nu mai sunt deloc adorabile. Un copil de 1 an jumate care are peste 10 kile nu mai este bebeluș ! Nu îl mai sugruma cu bonețele, mănuși și bavețele, lasă-l !

Ea este femeia sufocant de protectoare, care vorbește muuuuult, are rețete, sfaturi, brand-uri renumite de alifii, pudre, suzete etc pe care le-a testat și pe care le recomandă cu căldură altor mame (tâmpite și incapabile din punctul ei de vedere). Să dea dracu` să nu aplici sfaturile ei până la următoarea întâlnire că ai pus-o :))

Este femeia care chiar dacă a călcat pe bec și a rămas gravidă, spune tuturor că acest copil este planificat cu cel puțin 32545 ani înainte și că exact atunci a vrut să rămână gravidă, cu acel bărbat (neapărat cu acte).

Cunosc cel puțin o astfel de mamă. Una din ele are un băiețel și la fiecare întâlnire îmi spune câte grame de rahat a expulzat fiu-su pe zi, face grafice ca să aibă o medie a scaunelor, meselor zilnice ale copilului și cu detalii anatomice îmi povestește cum se desfășoară igiena intimă a masculului incapabil de manevrarea propriilor organe sexuale. Mereu îi spun că eu am fată și că cel puțin deocamdată, NU MĂ INTERESEAZĂ. Dar ea insistă, că tre` să știu, că poate o să am și un băiat. Pfff ce fraieră sunt că refuz o oră gratuită de anatomie!

Fetelor, ce se întâmplă cu voi? Ce pune stăpânire pe creierul vostru? De la vizualizarea celor 2 linii pe testul de sarcină, începe îmbuibarea ”pentru copil”, ne-epilarea ”ca să nu stresăm copilul”, lipsa totală de mișcare pentru a evita desprinderea placentei de uter și alte decizii luate din cauza „erorilor hormonale” sau lipsa sinapselor neuronale.

Cea mai tare fază pe care am auzit-o a fost: ” eu nu am făcut sex în timpul sarcinii ca să protejez copilul”

Pe bune? Păi avea câțiva milimetri când ai luat decizia asta, ce a fost în capul tău?

Mai grav este că acest comportament dobândit la prima sarcină, rămâne cu voi până la finalul vieții. Indiferent de etapa în care se află copilul/adolescentul/adultul/viitorul părinte, sunteți într-o continuă concurență cu toate mamele pe care le cunoașteți. Presiunea pe care o puneți pe umerii copilului este enormă, iar el ajunge un timid și un frustrat, al cărui destin este să-și mulțumească mama. Iar mama, o șantajistă emoțional, o viitoare victimă care ”moare” de câte ori copilul eșuează în îndeplinirea țelurilor impuse de ea.

Impuneți inconștient un tipar social, pe care îl promovați și în care dacă nu te-ai integrat, EȘTI UN PROSCRIS! Încă nu crezi? Uite aici!

Care dintre copii a mers primul?

Care dintre copii a vorbit primul?

Care dintre copii ia premiul 1?

Care dintre copii a intrat la liceu cu notă mare?

Care dintre copii ia bacul cu notă mai mare?

Care dintre copii a intrat la facultate de stat?

Care dintre copii a făcut un master?

Care dintre copii s-a angajat primul?

Care dintre copii are salariul mai mare și jobul mai important?

Care dintre copii s-a căsătorit primul?

Care dintre copii a nimerit într-o familie mai bună?

Care dintre copii a făcut nepoți primul?

Care dintre copii a mai făcut și al doilea rând de nepoți?

Și lista probabil continuă, pană la sfârșitul vieții cu provocări de genul care dintre copii are pensia mai mare sau care a ales cel mai frumos azil, etc :)))

Trebuie să învățăm să ignorăm aceste standarde, oameni buni.

Te-ai gândit oare că, al tău copil, chiar dacă preia toate ștachetele sociale, și a terminat cursa, poate că a rămas șomer, e divorțat ( mai rău, văduv), falit etc etc. Nu crezi că preconcepțiile în care la rândul său ajunge să creadă, îl înrobesc și într-o situație nefastă îl pot distruge moral în loc să îl relanseze în societate?

Și dacă le întrebi de ce sunt cum sunt și fac ceea ce fac, îți vor răspunde CĂ AȘA E NORMAL. Copiii trebuie stimulați, coordonați, nu lăsați de capul lor.

Eeeee uite acum normalitate 🙂

2. Mama -omul ( Așa nu!) – categorie în continuă dezvoltare

De ce, așa nu? D`aia! Pentru că ești o egoistă! 🙂

Pentru că tu, care ești o mamă zdravănă la cap, nu trebuia să ai copil. Cum adică te gândești și la altceva? Cum adică vrei să faci sex, când 3 uși mai încolo doarme bebelușul? Cum adică ții regim, când încă alăptezi? Ce să cauți tu cu prietenele în oraș și să vorbești despre toate prostiile, în loc să faci brainstorming pe tema maternității, a mucilor, a căcățelului, a sfârcurilor cu ragade, a formulelor de lapte, a diversificării?

……păi dacă așa stă treaba, atunci să îmi dau arama pe față și să spun ca, fac parte din categoria a doua, a mamelor care vor să socializeze, vor să se reintegreze în colectiv, să facă sex nebun ( pentru că se poate!), să se plimbe și să își iubească și copilul în același timp fără să îl împovăreze cu normalitatea impusă !

Țin minte că la o șezătoare modernă, s-a dezbătut tema sexului în sarcină ( cea mai dezbătută temă într-un grup de femei – care, cu cine, când, de câte ori ?) Dacă vrei să faci o impresie bună sau să fii ținută minte pe termen îndelungat, acum este momentul, cele 15 minute de faimă care te vor ridica pe culmile gloriei sau care te vor arunca în mocirla bârfelor marchează ireversibil conversația.

Am mărturisit că deși intrasem în luna a noua de sarcină, încă făceam sex. Haaaaaaaaa!!!!!!!! Să le fi văzut fețele! Siderare în masă :)))))

Auzi și răspunsul uneia: să nu te miri dacă nu iese întreg la cap !

Bravo vouă, cititelor și atoateștiutoarelor! Voi care nu faceți sex, dar care fumați ca niște femei responsabile, cu scuza că: a zis domnu doctor că mai bine fumez decât să îmi fie poftă de o țigare ! Haaaaaa! Ipocritelor!

Am fumat mai bine de 10 ani, dar în momentul în care am aflat că sunt gravidă, m-am oprit. Inclusiv pe perioada alăptării am renunțat la țigări. Este greu, dar este cea mai mare dovadă de altruism. Câte dintre voi pot să facă treaba asta?

Revenind la oile noastre, fetelor din categoria unu, nu e vina voastră, e vina noastră, a celor care nu vă tragem de mânecă să vă spunem că exagerați, că nu trebuie să vă plimbați ca niște prețioase în speranța că veți impresiona și veți obține o mângâiere pe burtă ! Nu trebuie să vă preamărim prostia și să vă ascultăm aberațiile prea mult timp.

Personal eu nu voi mai da apă la nici o moară stricată :))

Să vă povestesc ceva amuzant, la final. Am făcut în vară o dezvăluire, (în scris) pe o rețea de socializare, a unei imagini…memorabile! Mi s-a spus că sunt rea, să îmi fie rușine de comentariile mele etc. Așa să fie oare??!

Așadar, o gravidă la plajă ! O să spuneți: așa și ce e cu asta?

Păi știi cum e cu femeile care iau proporție în timpul sarcinii, nu?

Dar știi cum e cu femeile supraponderale care rămân gravide? De acum ele au o scuză ca să…….mănânce, că deh….au pofte.

Uite că vine acum și imaginea: o doamnă, gravidă, supraponderală, trântită cu picioarele în echer, pe un șezlong, care cu greu îi susținea gabaritul, concasând niște brioșe sau ceva de genul ( muuulte oricum) în timp ce se freca delicat pe burta imensă. Iar din centrul acelui triunghi echilateral de slană, se ivea o pădurice. Așa cum pădurea Letea s-a adaptat la condițiile solului și s-a încăpățânat să crească, așa și slipii gravidei erau perforați cu încăpățânare de vegetația luxuriantă din slipii care implorau îndurare.

Dar probabil că o asemenea imagine este perfect normală pentru categoria unu. TREBUIE ACCEPTATĂ! Reprezintă ceva normal, natural, fiziologic….ce să mai….o minune !

TOT MIE SĂ ÎMI FIE RUȘINE ??!

Până data viitoare,

Un X și un O celor care știu că tiparele sociale sunt niște mizerii !

R.

 

 sursă foto

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s