Universul supranatural al lui Aniko Kolesnikova

Dragă Aniko,

Am văzut multe obiecte realizate din lut polimeric, bijuterii în mare parte, dar jurnalele pe care tu le creezi, te introduc într-o lume de poveste și fantezie. Am avut o stare de bine și o curiozitate accentuată în momentul în care ți-am văzut colecția. Primul lucru care mi-a venit în minte la momentul respectiv a fost filmul Jumangi. A fost exact ca în film, așteptam dintr-un moment în altul să țâșnească din coperțile jurnalelor, animale mistice și să mă trezesc într-un decor supranatural 🙂

Snowi, me and my studio

Spune-ne puțin despre tine

De fiecare dată când scriu despre mine, simt că aș putea face copy / paste din interviul anterior, dar apoi realizez că multe lucruri din viața, gândirea și inima mea s-au schimbat drastic 🙂

În acest moment, am 5 ani și jumătate experiență în lutul polimeric.  Per total am 7 ani și jumătate experiență în domeniul artelor -asistent arhitect, designer de interior. Așadar, de la vârsta de 18 ani de când am intrat la facultate, am încercat să îmi folosesc abilitățile artistice la un nivel profesionist.

În general, mi-am dorit dintotdeauna să fiu artist. De câte ori eram întrebată de cineva matur ce vreau să fac atunci când voi fi mare, răspundeam că vreau să fiu artist 🙂 Râdeau cu toții…profesia celor săraci și nerecunoscuți….sau recunoscuți după trecerea în neființă. Ce viitor !

Cum ai început să lucrezi cu lutul polimeric?

Am început să lucrez cu lutul polimeric la finalul studiilor superioare, după ce am urmat un curs de sculptură. Nu mi-a adus prea multe cunoștințe un singur curs la care m-am dus, dar în mod sigur mi-a aprins flacăra meșteșugărească, să zic așa. Înainte desenam foarte mult sau confecționam ornamente florale.

În acea vară, criza economică a lovit Letonia (țara mea de origine), și a trebuit să plec de la serviciu, iar din păcate alt loc de muncă nu mi-am găsit. A fost o perioadă urâtă, eram în ultimul an la facultate, îmi doream să fac ceva creativ, nu schițe plictisitoare în AutoCad. Astfel am pornit o căutare on line pe Deviant art și am găsit câteva lucrări din lut polimeric care mi-au captat atenția. la momentul respectiv, nu știam că sunt realizate din lut polimeric și nici că poți face ceva așa de complex din acest material.

Așadar, am început să întreb ce material se folosește pentru lucrările respective. Am primit un răspuns de la Mandarin Moon (Chris Capono) În care îmi explica în linii mari ce este și cum se folosește acest material. ea a devenit principala mea sursă de inspirație, și am învățat foarte multe tehnici, forme și mișcări, confecționând replici ale unor lucrări complexe de-ale sale, fără a fi puse în vânzare evident, și cu voia sa.

Încet dar sigur, mi-am creat propriul stil, am evoluat profesional, dar nu uit că la baza lucrărilor mele stau și câteva din tehnicile sale.

Cum ai avut ideea decorării de jurnale?

Nu a fost idea mea. Am mai văzut jurnale decorate în diferite feluri, chiar și Chris decorează jurnale. Eu am început să decorez cutii de bijuerii, abia după 2 ani am făcut primul jurnal. Logodnicul meu m-a provocat să fac și altceva decât cutii de bijuterii sau bijuterii. La momentul respectiv, cumpărasem de la un magazin un pandantiv de argint în formă de aripă pe care l-am folosit ca încuietoare magnetică a jurnalului pe care l-am creat, “Angel’s Flight”, primul meu jurnal.

Angel Flight

Descrie-ne în câteva cuvinte procesul de creație. Ce instrumente folosești?

La început am folosit doar un cuțit, ace speciale și mâinile. Pe traseu am acumulat instrumente cât să umplu 2 cutii: intsrumente de sculptat, scobit, tăiat, instrumente stomatologice, spatule, lame, periuțe etc pe care le folosesc ocazional. Colecția o completez mereu, și constant fac teste să văd ce se poate realiza cu acestea.

Unealta mea preferată este cea cu o bilă în vârf. Este un instrument versatil. Primul meu instrument similar a fost un pix fără pastă cu care făceam diferite texturi pe foaia de lut.

Dacă vrei să vezi cum se face un jurnal uită-te aici ! 🙂

 

Coperțile sunt refolosibile? Este o întrebare ce persistă în mintea multora 🙂

Nu sunt refolosibile și da, sunt refolosibile. Ha! Cum e posibilă treaba asta?

Fac jurnalele cu intenția de anu fi refolosite. dacă ai un jurnal de genul acesta, probabil că îl ții pentru scrieri speciale, cum ar fi poezii, fraze inspiraționale, memorii etc De ce ai vrea atunci să rupi coperțile și să le lipești pe alt caiet? Noi creăm povești și fiecare jurnal este unic, o poveste unică, texte care te ajută în dezvoltarea personală într-o anumită perioadă de timp, iar dacă vrei să începi un nou capitol, ițe trebuie o copertă nouă, care să se potrivească dispoziției tale de la momentul respectiv.

Dar din punct de vedere tehnic…coperta poate fi tăiată. Desigur că poate crăpa! Eu am reușit să fac treaba asta de vreo două ori, deci este posibil.

Faci și lucrări la comandă?

Am făcut înainte, timp de 3 ani. aveam nevoie de recunoaștere profesională. Urmăream aspectul financiar în mod special. acum o săptămână am încheiat acest capitol. de acum înainte voi face doar ce îmi place , fără stres și presiune. Astfel voi progresa mai rapid și voi putea explora aspecte ale lucrului cu lutul polimeric, pe care nu le-am testat încă. Nu simt că progresez, cred că înțelegi ce vreau să spun 🙂 am un sentiment de involuție.

Vreau să mă concentrez mai mult pe tutoriale și să le pun pe YouTube.

Care este sursa ta de inspirație?

În principiu, natura. dar foarte mult mă inspiră filmele de fantezie, anime, dragonii, jocurile pe calculator etc

Unde îți putem vedea lucrările?

www.mandarin-duck.com

Acesta este blogul meu care este conectat la toate rețelele de socializare și magazinele virtuale: flickr, facebook, twitter, youtube, etsy etc. Join me și urmărește-mi activitatea.

Și amintiși-vă mereu că nu contează ceea ce faci, atâta timp cât o faci cu dragoste 🙂

Aniko.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s